2014. december 1., hétfő

Gyerekkori ekcéma. Mit kell tennem, ha gyermekem ekcémás?

Sajnos napjainkban egyre több az érzékeny bőrű gyermek, akinél a leggyakoribb krónikus bőrbetegség az ekcéma. Megfelelő ápolás, kezelés mellett a tünetek nagymértékben csökkenthetők vagy megszüntethetők.
 
Mi az ekcéma?
 
A bőrgyulladás egyik formája, amely száraz, hámló, vörös bőrrel, esetleg nedvezéssel és erős viszketéssel jár. Sok fajtája létezik, de csecsemő- és gyermekkorban a leggyakoribb az atópiás, veleszületett, öröklött belső eredetű ekcéma. Ilyenkor a gyerekek bőre fokozottan érzékeny, képtelen lényeges védő funkciót ellátni, így az irritáló kémiai anyagok akadálytalanul a mélybe jutnak és bőrpírral, hámlással, viszketéssel járó gyulladást okoznak.
 
Kialakulása

Kialakulásában örökletes tényezők és külső, belső provokáló tényezők egyaránt szerepet játszanak. Fontos
kiváltói az öröklött hajlam, a légúti- és ételallergének. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de a betegek többsége fokozatosan kinövi. Megfelelő kezelés mellett a tünetek csökkenthetők vagy teljesen
megszüntethetők. Néhány esetben a betegség felnőtt korra is megmarad.

Kezelése

Azonnali gyógyulás nem lehetséges, de a betegség karbantartható, a tünetek minimálisra csökkenthetők, megfelelő kezelés mellett a gyermekünk hosszabb-rövidebb ideig tünetmentes maradhat.
Orvosi utasításra különböző antibiotikum és antihisztamin tartalmú gyógyszereket szedhetnek a betegek, melyek a különböző tünetek enyhítésére, csökkentésére szolgálnak. (Antihisztamin a viszketés csökkentésére, antibiotuikum pedig a gyennyesedés esetén). Ami nagyon fontos, hogy az orvos által felírt gyógyszerek és kenőcsök használatát be kell tartani. Amennyiben a tünetek így sem csökkennek, újra orvoshoz kell fordulni.

A tisztálkodás, fürdés, bőrtisztítás ekcéma esetén is fontos, mert leválasztja a pikkelyeket, pörköket. A kiszáradás miatt nem javasoljuk a túl forró vizes, hosszas fürdőzést, inkább a langyos vizes, max. 10 perces zuhanyzást. A hagyományos szappanokat is kerülni kell, mert lúgos vegyhatása miatt irritálja és szárítja az ekcémás bőrt. Ezért inkább szappanpótló készítményeket használjanak. Megfelelő például a Frezyderm Kamillás fürdető, melyet kifejezetten érzékeny, atópiás bőrre fejlesztettek ki. Hatóanyagainak, a kamillának és aloénak köszönhetően természetes gyulladásgátló, csökkenti a szárazságot, viszketést, ellenállóbbá teszi a bőrt. Fürdetést követően a bőrt óvatosan kell megtörölni, hogy megmaradjon a védőréteg, majd a kissé nedves bőrre kel felvinni az ápoló- hidratáló kenőcsöt, különböző krémeket. Fejbőrekcéma esetén gyógysampon használata is szükséges.
 
Csaknem minden ekcémás beteg bőre száraz, vízhiányos és hámlik, ezért figyelni kell a bőrhidratálására és puhítására tünetmentesség idején is. A krémek esetében a zsírosabbak használatát javasoljuk – annak ellenére, hogy a felkenése hosszadalmasabb, mint a tejeké, de hasznosabbak. Ilyen például a Frezyderm Babakrém, mely csökkenti az érzékeny bőr gyulladtságát, irritáltságát, szárazságát. 3 % cinkoxid tartalmának köszönhetően hámosít, elősegíti a sebgyógyulást.

Tanácsok
  • A klóros víz nem tesz jót, irritálja az ekcémás bőrt, viszont a természetes vízben, tengerben való úszás kifejezetten javasolt.
  • Úszás után javasolt a Frezyderm Hidratáló Babaápoló Tej használata, mely védőréteget képez a baba bőrén és enyhíti az ekcémás bőr tüneteit.
  • Többségüknek jót tesz a napozás, de nem szabad túlzásba vinni, a fokozatosság elvét tartani kell!
  • Kerüljük a gyapjú, moher, angóra, szintetikus fonalakból készült ruhákat. Javasoljuk a pamut ruhanemű és ágynemű használatát.
  • Ártalmas lehet a cigarettafüst, állatszőr, poratka.
  • Emellett ajánljuk még a gyakori szellőztetést, a körmök rövidre vágását, nagy meleg, izzadás kerülését, illetve a beteg foglalkoztatását, hogy a figyelme elterelődjön a tünetekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése